ТопЕкоПелет
ПРЕДИМСТВАТА НА ОТОПЛЕНИЕТО С ПЕЛЕТИ


ТопЕкоПелет

Какви са предимствата на отоплението с Пелети, пред алтернативните методи за отопление

Отоплението с пелети става все по-популярно. Достатъчно е да посочим, че в края на 2013 година световното потребление на пелети е било около 22,5 милиарда тона. В студа домакинствата търсят видове гориво, които предлагат не само топлина, но и удобство. Затова е интересно да разгледаме причините, поради които все повече хора избират този вид гориво.

Удобство при зареждане на котела на пелети – веднъж седмично

Честото зареждане на котела изисква отделяне на необходимото време и е неизбежно, ако котелът е на твърдо гориво. С пелетите необходимостта от ежедневно зареждане отпада. Достатъчно е зареждане с пелети веднъж седмично. След това котелът ще работи самостоятелно: ще се включва и ще затопля както дома, така и водата за битови нужди. След постигане на необходимата температура на дома и на водата той ще се изключва сам. С котел на пелети ще имате възможност за пълна автоматизация на отоплението и осигуряването на гореща вода.


Удобство при самопочистване на котела с пелети

В сравнение с другите твърди горива пелетите предлагат и още едно удобство – самопочистване на котела. Съвременните /котли-и-горелки-за-пелети котли за пелети са с вградени системи за почистване. Вашето задължение за почистване ще се сведе до изхвърляне на пепелта от изгорелите пелети. Достатъчно е да правите това почистване веднъж седмично, преди новото зареждане за следващата седмица.


По-малка влажност и по-голяма плътност на пелетите в срванение с дървата за огрев

Пелетите са сухи, за разлика от дървата за огрев, които се доставят след изсичането и все още съдържат влага. Тази влага увеличава обема им. При пелетите влажността е само от 8 до 12%, а при суровите дърва тя е от 30 до 50%. Освен това пелетите се предлагат на тон, а дървата за огрев – на кубик. А в купчините кубици те не са подредени плътно, което означава, че плащате и за въздуха между тях. Плътността на пелетите е един път и половина по-голяма от тази на дървата.


Предимства на пелетите в сравнение с газа, дървата и въглищата

На първо място, температурният комфорт, осигурен с пелети като гориво, е подобър, тъй като те изгарят почти напълно, около 98,5%. Освен това при изгарянето им не се отделя черен дим. Можете да инсталирате печката или котела за отопление с пелети към директен отдушник.


Пелетите не изискват допълнителна обработка като дървата

Ако се отоплявате на дърва, те трябва да се режат, ако са дълги; трябва да се цепят, за да може да горят в печката или камината. При пелетите не е необходима допълнителна обработка.ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ С ГАРАНТИРАНО КАЧЕСТВО