ТопЕкоПелет
СКЛАДИРАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА ПЕЛЕТИ


ТопЕкоПелет

СЪХРАНЕНИЕ НА ПЕЛЕТИ

Дървесните Пелети, може да се съхраняват навсякъде, стига мястото да е проветриво и да няма влага в помещението. Те трябва да бъдат съхранявани в сухи помещения, където има постоянна температурата. Пелетите могат да се съхраняват в дългосрочен план, но не повече от две години. Прекалено високите температури, причиняват самозапалване последвано от голям пожар. Чувалите трябва да бъдат наредени по пет броя на ред. Те се нареждат върху здрави палети, за да могат чувалите да дишат. Стандартният дървен палет има правоъгълна форма, с размери от метър и двадесет на осемдесет сантиметра. Той е изработен от здрав дървен материал, за да може да издържа на голямо натоварване. Чувалите за съхранение на пелети трябва да бъдат изработени от найлон с дебелина нe по малко от 80 микрона. Те трябва да издържат на различни атмосферни условия, както през лятото така и през зимата.

Ще напомним, че срокът на годност на този удобен материал за отопление е дълъг. Трябва само да спазвате необходимите условия, за да могат пелетите да запазят годността си.

Съхранение на пелети през зимата

Чувалите с пелети се поставят на закрити места, далече от сняг и лед. Така пелетите ще бъдат защитени от мухъл и влажност. Съдържанието на влага и относителната влажност на въздуха, причиняват загуба на материала който сте закупили. Безопасно ниво, на влажност за пелети е тази, при която относителната влажност достига до 20%. Повишаването на дневните температури, може да доведе до намаляване на наличие на аминокиселини в емисиите. В горния и долният край на чувалите трябва да има 4 броя отвори с диаметър от 5 до 6 милиметра. По този начин пелетите в чувала, поемат въздух и няма опасност да се появи влага. Чували с дебелина под 80 микрона, се късат лесно, особено при ниски температури. Препоръчваме Ви, да покривате чувалите за пелети с брезент, за да не бъдат намокрени. Най-добрият и сигурен начин за съхранение на пелети, това са специално проектираните стелажни системи, където може да наредите чувалите с пелети. Тези стелажни системи може да бъдат изградени на няколко етажа върху които може да поставите неограничени количества пелети.

Съхранение на пелети в сухи помещения

Температурата на външната среда няма значение, много по-важно е да се вземе предвид нивото на влажност, към което пелетите са най-чувствителни. Независимо от избора на място за съхранение на пелети, било то затворен склад, бункер или гараж, е важно да ги предпазите от намокряне. Помещения, складове, гаражи, хангари. Не си струва да поставяте торбите директно на пода, независимо дали е земя или бетон, тъй като пелетите могат да станат влажни. Те могат да се съхраняват на палети или палетни стелажи, но е необходимо да се следи целостта на найлоновите торбички, в които са опаковани гранулите. През зимата торбите могат да се съхраняват в сухи помещения. През лятото предварително опакованите чували с пелети за отопление се съхраняват на палети, тъй като земята е доста влажна. Освен това, през топлия сезон, торбите трябва да бъдат покрити с мушами или листове.

Съхранение на пелети през лятото

По този начин пелетите ще бъдат предпазени от слънчевата светлина и да се предотврати повреда на полиетилена. Необходимо е също така да се обърне внимание на вида на опаковката. Внесените гранули често се опаковат в торбички с малки отвори. Такива стоки се съхраняват в сухо помещение и влажността на въздуха в склада постоянно трябва да се следи. Ако някои от пелетите са накиснати, те могат да бъдат изсушени и смесени малко по малко с нормалните пелети в съотношение 20 към 80. Специални запечатани торби. Контейнерите са изработени от метал или пластмаса и се използват за целогодишно съхранение на дървесни пелети. За да се елиминира напълно контакта с околната среда, от бункера може да се изтегли шнек, който ще доставя пелетите директно в котела. Този метод също ще ви позволи да автоматизирате процеса на отопление на къщата с пелети. Дължината на шнека не трябва да бъде повече от 10 метра, за да се предотврати смачкване.

Безопасност при съхранение на пелети

Теоретично, пелети, опаковани в торбички, също могат да се съхраняват на открито под навес. Но не бихме посъветвали да експериментираме, тъй като когато пелетите се внасят от студено в топло помещение. На повърхността им се образува конденз, което намалява качеството им, въпреки че пелетите не се влияят от атмосферната влажност. Но при директен контакт с влага те лесно го абсорбират в маса, няколко пъти по-голяма от собствената му маса. Директния контакт с вода, може да причини сериозно увреждане на пелетите. Вратата за противопожарна защита, осигурява максимална безопасност на вашите пелети. Ако искате да съхраните вашите пелети от влажност, потърсете услугите на фирма за пелети – ТопЕкоПелет
ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ С ГАРАНТИРАНО КАЧЕСТВО