ТопЕкоПелет
ОСНОВНИ ВИДОВЕ ДЪРВЕСИНА


ТопЕкоПелет

ЕЛА

Дървесината на елата е изключително подобна на тази на смърч и възможните приложения също са еднакви. Следователно специализираната търговия често комбинира тези два вида дървесина под името смърч / ела. Има обаче една важна разлика, тъй като дървото от ела няма смолисти канали, от които смолата да може по-късно да излезе. Ако тази точка играе роля във вашия проект, тогава дървото от ела е по-добрият избор.

СМЪРЧ

Трудно се различава: смърчова и елова дървесина © martinfredy, stock.adobe.com Смърчовата дървесина се предлага в изобилие поради многото гори, които растат смърч, и бързия растеж на дърветата. Съответно е евтино, поради което дори по-големи проекти като изграждането на градинска къща или навес с инструменти могат да бъдат изпълнени със сравнително малък бюджет със смърчова дървесина. Освен че се използва като строителен дървен материал, смърчът е подходящ за мебели, облицовки, стълби, подове и много други цели. Навън обаче се нуждае от добра защита срещу насекоми, гъбички и всякакви атмосферни влияния. Синкаво обезцветяване, причинено от гъбички, също може да възникне в този вид дървесина. Може да се предотврати чрез третиране със защита от сини петна. материал от смърч намира приложение в строителството за дограми, огради и почти всякаква дърводелска продукция. Максимално този вид дървета живеят около 700 години като достигат до 100 метра. Дълготрайността на дървесината от смърч не е голяма. Има лесна обработваемост и съхне доста бързо.

ДЪБ

Дъбовата е най-широко използваната твърда дървесина. Дъбът често е няколко стотин годишен и може да достигне височина до 50 метра. Дървото се характеризира с тънка беловина в сиво-бял цвят и сърцевина, оцветена в жълто-кафяво до средно кафяво, която потъмнява значително с времето. Дървесината на дъба има кръглопорест строеж.Съществува рязка граница между съдовете в ранната и късна дървесина.Широките сърцевинни лъчи са ясно очертани. Това дърво е много устойчиво на механичен стрес , има добра плътност (690 кг/м3) и стабилност. Дъбовото дърво съхне бавно. Това означава, че изкуствено сушене трябва да се извършва внимателно, за да се избегне напукване и деформиране . Може да се обработва лесно с повечето инструменти и машини, може да се разделя лесно и е много подходящо за използване като фурнир. Дъбовата дървесина има голяма якост, трайност и е непропусклива за течности. Тя има хубав цвят и красива структура и е особено ценен материал. Дъбовата дървесина съхне много бавно.

БУК

Букът е източник на висококачествена дървесина и може да се намери както в смесени гори , така и в чисто букови гори особено в равнините , но също така и в ниските планински райони . Той принадлежи към семейството на сърцевинните дървета и може да расте до 300 години. Беловината и сърцевината на дървото имат бледо жълто до червеникаво- бяло оцветяване. Дървесината има фино пореста структура без забележими маркировки. Възрастните дървета ( над 80 години ) могат да развият

БОР

По целия свят има 125 вида бор. Това е изключително разпространено дърво. В строителството намира приложение като: подпори, конструкции, врати, дограми, мебели и цели постройки. Обработва се много лесно. Максималната възраст на бора е около 300 години. Цената на бора варира от ниска до висока. червеникаво ядро от нередовна наситеност на цвета и формата. Годишните пръстени са сравнително ясно очертани, а сърцевинните лъчи са едноредни и многоредни. Плътността на бука е средно 720 кг./м3. Механичните свойства са много високи и въпреки нейната твърдост , буковата дървесина се обработва, слепва, байцва и лакира лесно и може да се реже , рендосва, пробива и фрезова. Дървесината на бука е с високи механични свойства, но има малка трайност. След импрегнацията u обаче издържа до 30 години. Обработва се лесно, а след пропарване се огъва отлично, обаче съсъхва силно, напуква се и се измята в голяма степен.

ТОПОЛА

Дървесината от топола се използва за носещи покривни конструкции. Също така намира приложение и за външна облицовка. Това е бързо растящо дърво с пределна възраст около 500 години. Освен за покривни конструкции се използва и за огради, дограми и за производството на мебели. В строителството намира приложение и за скелета и кофражи. Цената е сравнително ниска.

ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ С ГАРАНТИРАНО КАЧЕСТВО